Vil du gifte dig med mig?

Vil du gifte dig med mig?

Der er ikke noget, som mænd, der bider stoltheden og ydmygheden i sig og erklærer sin kvinde sin kærlighed. De fleste kvinder får nok både gåsehud og tåre i øjenkrogen, når Richard Gere eller en af de andre Hollywood-mænd med anspændt stemme slynger det magiske spørgsmål ud i biografmørket: Vil du gifte dig med mig?

Kontakt jeres bryllupsfotograf lige her

den eneste vej til bryllup

Men det velkendte filmiske frieri på en romantisk restaurant med manden på knæ og ringen i champagnen er ikke den eneste vej til bryllup. Faktisk er scenariet nok efterhånden mere et stereotyp end et rigtig bud på et gængs friere. For rundt om i verden frier mænd til kvinder på 117 andre måder – over opvasken, ved solnedgangen, og på knæ i nytårssneen.

Bryllup i skoven

De opfindsomme mænd

Der er ikke noget, som mænd, der bider stoltheden og ydmygheden i sig og erklærer sin kvinde sin kærlighed. Og ethvert selskab florerer da også med anekdoter. Om manden, der stjal blomster fra naboens have og faldt på knæ efter en fugtig bytur; om ham, der kørte sin udkårne ud i en skov og for vild; og så selvfølgelig om alle de mænd, der på forunderlig vis har kunnet skjule flere dusin roser under sengen i dagevis – blot ventende på det rette øjeblik. Opfindsomhed er der nok af. Når en mand en fredag eftermiddag i Bilka lader sin stemme lyde over butikkens højttaler: “Kære Jane, jeg elsker dig, vil du gifte dig med mig?”, ja så ved vi, at kærligheden har sejret, og at macho-attituden for et øjeblik er pakket væk.

Frieriet er åbent

Frieriet er åbent. Der er ingen opskrifter og efterhånden heller ingen regler, selvom de fleste nok stadig mener, at det er mandens opgave at falde på knæ. Nogle mænd sætter himmel og hav i bevægelse for den perfekte situation, mens andre mere diskret river tæppet væk under deres udkårne. Et spørgsmål skrevet i duggen på badeværelsets spejl kan vise sig lige så effektivt som tusinde hvide heste.

Et JA bliver sagt

Hvorledes, hvordan og hvornår, ja det er altså dybest set op til ham og mange mænd klarer immervæk skærene. Også her i Danmark, langt fra Hollywood, baggrundssjælere og glinsende belysning. Hvert år bliver mere end 20.000 par viet enten borgerligt eller kirkeligt, og før dette må en eller anden ordveksling jo nødvendigvis have fundet sted. Et ja må være blevet sagt.