Kvinder vil familiehygge, hvor mænd vil udrette. Kvinder spørger pænt om lov, mens mænd tager sig lov. Vi er dårligere end nogensinde til at acceptere vores forskelligheder, mener terapeut.
Indhold
Gift og skilt, gift og skilt
En psykoterapeut og samlivs- og seksualrådgiver og har i 12 år rådgivet enlige og par på sin psykologiske klinik. Hun er en af den slags terapeuter, der ikke er bange for at ytre sin mening og ikke tøver med at sige fra overfor par, hvis hun fornemmer, at de i virkeligheden ikke er indstillede på kæmpe for sagen. – Vi er så møghamrende forkælede i dag! Vi bliver gift og skilt, gift og skilt uden tanke for børnene. Jeg er ikke grundlæggende mod skilsmisser, men vi bliver nødt til tro på, at det kan lade sig gøre at lære at elske hinanden igen, selvom der er krise i kærligheden – og tro mig, det KAN lade sig gøre, hvis begge parter knokler for det og laver de øvelser, jeg beder dem om at lave.
Følelsesmæssig forvandling
En af de læresætninger, vi arbejder efter, lyder ”følelsesmæssig forvandling gennem accept og handling”. Med det mener hun, at kønnenes forskelligheder er så grundlæggende, at det ikke nytter noget at forsøge at lave sin partner om, men derimod at acceptere forskellene og planlægge dagligdagen ud fra dem, så begges behov bliver opfyldt. – Hvor kvinders selvfølelse defineres af kvaliteten af samvær, defineres mændenes selvfølelse af evnen til at opnå resultater. På ferier kan denne forskellighed for eksempel give sig udslag i, at kvinden helst vil have den store familiehygge op at køre, mens mændene skal have udrettet nogle ting og måske derfor kan synes, at det er begrænsende at have børnene med. Her er det vigtigt, at man accepterer disse forskellige behov og planlægger sig ud af det, i stedet for at blive uvenner. På denne måde bliver forskelligheden ikke et problem, men derimod en kærlighedserklæring.
Kæmp til sidste bloddråbe
Selvom det i Danmark efterhånden er blevet ”normalt” at gå til psykolog, eksisterer der stadig lidt af et tabu omkring det at gå i parterapi. – Nogle par vil hellere skilles end at gå i parterapi! Er der børn i forholdet, synes jeg dog det er en noget egoistisk holdning at have. Jeg vil virkelig gerne hjælpe folk så langt, at de ikke bare går fra hinanden, fordi de er for barnlige og umodne til at tage kampen op, men fordi de virkelig har forsøgt alt. Har man forsøgt alt og snakket tingene til bunds, kan man også skilles på en anstændig måde; finde ud af at bosætte sig i nærheden af hinanden, så forholdene bliver så optimale som muligt for børnene. For det fortjener de!
Kreative billeder fra flotte bryllupper
For nogle er skilsmisse ikke en mulighed Udover at være psykoterapeut og samlivs- og seksualrådgiver har senest suppleret sin kunnen med uddannelsen som sjælesørger. – Jeg fornemmede, at der var en stor gruppe kristne danskere, der ikke havde nogle at snakke med. Par, der havde behov for terapi, men ikke så skilsmisse som en udvej, da det for dem ikke er en mulighed. Jeg havde et kristent par i terapi, der havde været gift i 26 år, de fleste af dem med et nærmest dødt sexliv. De havde som helt unge indgået et løfte om altid at prioritere hinanden og børnene højest. Da de fik børn – 3 stk.- gled manden langsomt ind i forsørgerrollen og brød dermed ubevidst sit løfte, i og med at han brugte det meste af sin tid på at arbejde og tjene penge. Det tilgav konen ham aldrig og gik så rundt med den vrede i 20 år. For det par var skilsmisse ikke en mulighed, og først efter 26 år turde de gå til en terapeut for hjælp – og det hjalp!