Kærlighed, forståelse, forandring. Med de tre ord slår psykologen Hans Muggesen tonen an i hans bog i terapi. Bogen er en særdeles underholdende og solid indføring i, hvad parterapi går ud på, og ikke mindst hvad terapeutens rolle er i det terapeutiske forløb. Kærlighed gør blind Vi følger forskellige pars smerte og kamp for kærligheden. Brudeparret, der slås med et tidskrævende hus, et barn på to, hendes’ eksplosive temperament og hans krævende ansvarlighed.
Brudeparret
Par i terapi er så langt fra det dynelyfteri, man kunne frygte, når man kommer så tæt på andre menneskers liv. Bogens fokus er nemlig i højere grad terapeuten og hans overvejelser i forløbet, end det er selve parrene. Hvordan arbejder terapeuten? Hvorfor stiller han lige netop de spørgsmål, og hvor vil han hen med dem?
Der er ingen tvivl om at han er en klog og meget belæst mand. Der refereres til tænkere som Wittgenstein og den amerikanske antropolog Deborah Tannen – intet, han gør, er tilfældigt. Samtalen med parrene, der er skrevet mundret i replikker, afbrydes hele tiden af Allans kommenterende og forklarende bemærkninger om, hvorfor han gør, som han gør, og ikke mindst hvornår han kunne have gjort det bedre.
Bortset fra at bogen i dets form indimellem virker lidt sjusket – nogle steder forklares en historie, mens den andre steder stilles op i replikker – kan Par i terapi anbefales til alle, der er optaget af kærlighedens og samlivets mysterier, både fra en personlig og professionel indfaldsvinkel. Ren godnatlæsning er den dog ikke; det er parterapi på et højt niveau.